zaterdag 30 mei 2009

Biologische wijn

De laatste tijd krijgen we regelmatig de vraag of we ook biologische wijn verkopen. Helaas moeten we hier ontkennend op antwoorden.

De trend die is ingezet in de voedselmarkt dat steeds meer producten met zorg voor hun omgeving geproduceerd worden juichen we alleen maar toe. We zouden graag alleen maar biologische wijnen verkopen.

Het maken van biologische wijn vraagt om een hele andere productiewijze. Het onderhouden van de wijngaard wordt hierdoor veel arbeidsintensiever en vraagt veel meer tijd en inspanning van de wijnboer. Daarnaast vraagt het ook een bijdrage van ons als consument, een financiƫle.

We hebben bij onze producenten gevraagd waarom de wijnen niet het predicaat biologisch hebben. Zij gaven het volgende aan: Het maken van goede wijn is een zeer gecompliceerd proces, wij gaan stukje bij beetje steeds meer biologische alternatieven gebruiken in dit proces.
In het kort geven ze aan: Goede wijn maken is moeilijk. Om er voor te zorgen dat ze ons elk jaar weer een topproduct kunnen leveren is het niet verstandig je proces rigoureus te veranderen.

Elk jaar passen ze daarom kleine onderdelen van dit proces aan die ze kunnen bijsturen om over een paar jaar volledig biologisch te produceren. Zo kunnen ze dezelfde kwaliteit blijven leveren die over een paar jaar ook nog biologisch is.

Veel wijn is al biologisch maar heeft geen keurmerk omdat de bureaucratische molen die dit keurmerk verstrekt zo hels is dat de wijnbouwer daar niet eens aan begint. In die tijd kan ik beter wijn maken…

Daarnaast moeten we als consument ook in de spiegel kijken, we willen alles zo goedkoop mogelijk en biologisch. Meer arbeid en duurzamer omgaan met de natuur brengt nou eenmaal kosten met zich mee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten