zaterdag 30 mei 2009

De A is van Alcohol

Met regelmaat een nieuwe column plaatsen bleek het afgelopen jaar erg moeilijk. Wel ontvingen we veel goede reacties van onze lezers, met de vraag wanneer is de volgende?

De komende 26 weken komt er elke week een nieuwe column. De eerste begint met de A en de laatste eindigt met de Z. Wij bepalen het onderwerp van de eerste column, voor alle andere columns staan we open voor suggesties, alleen de beginletter staat vast.

Laten we voor de eerste column maar gelijk met een belangrijk bestanddeel van wijn beginnen; alcohol. Wijn is vergist druivensap en de vergiste suikers zorgen voor de alcohol in de wijn. De alcohol zorgt ook voor de ruggengraat van een wijn. Natuurlijk is hierbij van belang dat dit met mate wordt gedaan. Veel goedkope wijnen verkrijgen een groot deel van hun smaak door de alcohol. De druiven die hiervoor gebruikt worden zijn vaak kwalitatief niet al te best. Alcohol geeft in de smaak zoettonen mee die de smaak versterken.

Proef maar eens een goedkope Chardonnay, neem dan een half suikerklontje en proef de wijn nogmaals. Je zal dan merken dat er weinig smaak over blijft. Probeer dit ook maareens met een zoete witte wijn, ze noemen dit niet voor niets suikerwater. Is dit verkeerd? Nee, als u deze wijn lekker vind is dit helemaal niet erg en goed voor uw portemonee. Na veel proeven zullen veel mensen merken dat deze wijnen veel smaak in de eerste aanzet hebben, maar lengte en diepte missen. Dat zijn nou juist de kenmerken die wijnspannend maken.

Tijdens de opkomst van de nieuwe wijnwereld werden we ook verrast door wijnen met gemiddeld een hoger alcohol percentage dan we gewend waren.Het kenmerk wat in deze wijnen naar voren komt was veel smaak en kracht in de eerste aanzet. Nadeel van deze wijnen is dat ze zwaar te verteren zijn, hoger in alcohol valt zwaarder op je maag en in je hoofd. Erg blij ben ik met de recente trend in de wijnwereld naar subtiliteit, verfijning, delicaatheid en gebalanceerdheid. Een mooi voorbeeld hiervan is de Vinha da Defesa Branco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten