Er bestaat rotting en edele rotting, vanzelfsprekend is rotting ongewenst en edele rotting gewenst. De Fransen noemen deze rotting ook wel ‘Pourriture Noble’ en de Duitsers kennen het als ‘Edelfäule”. Deze rotting wordt veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea, die zich op de druif bevind. Deze zorgt ervoor dat de schil van de druif als het ware geperforeerd wordt, hetgeen ervoor zorgt dat druiven langzaam uitdrogen. Het resultaat is dat de druiven veel geconcentreerder sap bevatten; suikers, zuren en extracten zijn hoger. Dit stroperige sap levert wijnen die weelderig zoet zijn, de bekendste daarvan zijn de wijnen uit Sauternes en de Duitse Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.
Edele rotting ontstaat niet vanzelf, op het moment dat de druiven rijp zijn is zon en vocht noodzakelijk. Ideale omstandigheden zijn mistige ochtenden met zonnige middagen. Het gevaar echter is dat de druiven verrotten, in plaats van de edele rotting. Het risico hierop is groot en men moet dus zeer nauwkeurig werken. Op het moment van de pluk kunnen niet alle druiven geoogst worden, de ene druif is te ver en de ander niet ver genoeg edel gerot. Hierdoor is het noodzakelijk druiven stuk voor stuk te plukken en meerdere malen de wijngaard door te lopen. Daarbij leveren deze sterk ingedroogde druiven minder sap, dat in combinatie met arbeidsintensiviteit zorgt voor prijzige wijnen. Ondanks dat de prijs hoog is, zijn deze wijnen zeer de moeite waard. De ‘neus’ van dit soort wijnen is zeer kenmerkend en de wijnen zijn complex en intens. Probeer eens een wijn van de edele wijn, bijvoorbeeld de Noble One Botrytis Semillon van het huis De Bortoli.
donderdag 18 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten