dinsdag 2 juni 2009

De C van Champagne

Champagne goedkope troep???

Volgens het onderzoek van de heren van De keuringsdienst van Waarde voor De Slag om Brussel is de meeste Champagne goedkope troep. Wat is er nu het geval?



In alle AOC's, een gespecificeerde herkomstregio, zijn er binnen die AOC ook nog verschillende subgebieden vanwege de specifieke kenmerken in terroir. Terroir houdt in: combinatie van het klimaat, bodemsoort, zonuren, waterhuishouding en druiven.

In de Champagne geld dit blijkbaar niet. Alle basischampagne word gemaakt van druiven die ingekocht worden vanuit het hele Champagne gebied. De spreiding hiertussen is ongeveer 200km, wat nogal een verschil geeft. Deze druiven worden puur op volume ingekocht, zonder de druiven(kwaliteit) zelf te zien.

Om elk jaar dezelfde kwaliteit Champagne te maken word de wijn aangepast, te zoet is meer zuur, te zuur is meer suiker.

Is dit slecht? Wel de voor prijs die we gemiddeld voor een fles Champagne betalen. Bijna alle levensmiddelen worden aangepast naar een bepaalde smaak en kleur(rosé kalfsvlees). Bij Champagne verwachten we voor deze prijs echter een natuurlijk kwaliteitsproduct.

Proost!

Goede Champagne:
Pol Roger: Frisse aperitief champagne
Ayala: Oude stijl Champagne met karakter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten