donderdag 4 juni 2009

Temperatuur

Tijdens onze workshops krijgen we vaak de volgende vraag: Is deze rode wijn niet te koud?


NEE, de meeste rode wijn word namenlijk te warm gedronken en de meeste witte wijn word vaak te koud gedronken. Drink je een rode wijn op kamertemperatuur dan is deze vaak rond de 18 graden. Dit is te warm, waardoor de wijn frisheid en fruitigheid mist. Om dit te voorkomen kun je rode wijn het best een 20 minuten voordat je deze gaat consumeren in de koelkast zetten.

Witte wijn komt het best tot zijn recht als je deze ongeveer een half uur voordat je deze gaat drinken uit de koelkast haalt. Probeer het maar eens met twee flessen van dezelfde witte wijn. De eerste rechtstreeks uit de koelkast de tweede 20 minuten eerder er al uitgehaald.

Je zult merken dat de eerste wijn veel frisser is maar complexiteit mist, de tweede wijn zal veel meer smaak geven en veel meer van de ware wijn tot zijn recht laten komen. Bij een rode zul je merken dat de wijn veel meer fruitigheid laat zien.

Doe dit experiment ook maar eens met "wijnkenners" , twee dezelfde wijnen op een verschillende temperatuur. Welke wijn is duurder? Vermaak jezelf met de reacties, bijna niemand zal proeven dat het over dezelfde wijn gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten