donderdag 25 juni 2009

F van Fermentatie

Iedere wijn is anders, maar toch hetzelfde. Wijn is namelijk niets meer en niets minder dan gefermenteerd druivensap. Zit er een appel in dan noemt men het appelcider, zitten er andere vruchten in dan heet het een vruchtenwijn. Officieel mag dat dan geen wijn heten en dit zal dan ook nooit op een etiket staan. Zodra het etiket ‘wijn, vin, vinho, vino, etc.’ zegt, dan is dat de garantie voor het vergist druivensap.

Waarom zijn dan alle wijnen verschillend? Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, honderden factoren beïnvloeden de smaak van een wijn. Ten eerste is de keus van de druivensoort van groot belang, iedere druif heeft zijn eigen karakteristieken, maar daarnaast spelen bijvoorbeeld de wijze van plukken, het klimaat, de bodem, het vinificatieproces, houtlagering, ouderdom en jaargang een grote rol in de smaak van wijn.

In de wijnwereld onderscheid men twee werelden, de nieuwe en de oude wijnwereld. Het grote verschil tussen de oude en nieuwe wijnwereld de stijl van wijn maken. De nieuwe wijnwereld maakt wijnen met minder tannine, die meer alcohol bevatten, zachter van smaak en zoeter zijn. De consument vraagt om dit soort wijnen en de nieuwe wijnwereld is in staat daar snel op in te springen, dankzij een minder strenge wetgeving in vergelijking met de oude wijnwereld. De oude wijnwereld is klassieker en maakt meer ingetogen wijnen. Het verschil is duidelijk te proeven; probeer maar eens Tarapaca Sauvignon Blanc uit Chili in vergelijking met Guy Allion Sauvignon de Touraine uit Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten