vrijdag 24 juli 2009

De waarde die niet in geld is uit te drukken



Rory Sutherland, deze ad-man van Ogilvy sprak met heerlijk onderkoelde Engelse humor (“I usually speak at TEDEvil. It’s held every other year in Burma.”) Volgens Sutherland moeten we veel meer op zoek naar waarde die niet in geld is uit te drukken. Reclame is al van oudsher gebaseerd op deze perceptie: “Is het niet fantastisch dat Coca Cola ervoor zorgt dat Barack Obama precies dezelfde cola drinkt als die zwerver op de hoek van de straat?” Hoe anders is het met het drinken van wijn. Onderzoeken laten steeds zien dat wijn alleen lekkerder lijkt te smaken als de proever weet dat de wijn ook duurder is. (met dank aan Marketingfacts)

Vooral als de proever denkt dat de wijn duurder is. Wijn is emotie, het verhaal achter de fles, het wijnhuis wat al honderd jaar bestaat, het label, de uitmonstering, de kleur van de wijn, etc, etc. Allemaal zaken die bijdragen aan de beleving en die ervoor zorgen dat deze beleving positief of negatief is.

Vlak ook het oordeel van vrienden en "kenners" niet uit in de beslissing of iets lekker is of niet. We laten ons allemaal beïnvloeden bij onze keuzes, door wie laat ik me beïnvloeden op wijngebied?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten