woensdag 29 juli 2009

Oubollig

De wijnwereld, een naar mijn mening fantastische maar o zo oubollige wereld, kent haar tradities, kenners en deskundigen. Lees de bekende wijnbladen, bezoek de grote proeverijen en spreek met de bekende wijnschrijvers en één ding wordt duidelijk; de (zichzelf benoemde) specialisten staan ver boven het gepeupelte.



Zo bezocht ik laatst Neerlands grootste Champagneproeverij. Een van de bekendste Nederlandse wijnschrijvers vindt Champagne geweldig en vindt dat dit meer gedronken moet worden. Tot zo ver ben ik het roerend eens, maar waarom moet daarbij gezegd worden dat Prosecco helemaal niets is. En verder dat het belachelijk is dat sterrenrestaurants met dit inferieure product werken. Waarom zo decadent? Is het niet al mooi dat de Nederlander Prosecco drinkt, in plaats van goedkope en slecht gemaakte wijn? Wordt eens wakker en besef dat de prijs van een fles wijn in Nederland gemiddeld net boven de € 2,50 zit, met Prosecco neemt dit alleen maar toe!

Dan heb je nog de zogenaamde etiketdrinkers, de naam op de fles is belangrijker dan het goedje dat erin zit. Bordeaux, Bourgogne, Elzas, als er maar een Franse naam op zit. Zodra deze mensen aan mijn wijnbar komen krijgen ze uiteraard waar ze om vragen, maar dan wel de goedkoopste wijn die er te vinden is. Vergelijk dat dan maar eens met iets moois Portugees of Zuid Afrikaans. De leukste proevers zijn zij die vol blijven houden dat de Franse wijnen mooier zijn dan de anderen, ook al zet je een wijn van € 3,00 naast een van € 10-15. Wat is het toch heerlijk om zand in de ogen te hebben!

Natuurlijk zijn er ook de duur-is-altijd-beter-drinkers. Tijdens wijnproeverijen proeven zij veel wijnen, doen actief mee en zijn zeer complimenteus. Hoe duurder de wijn, hoe complimenteuzer men wordt. Van tevoren wordt de prijslijst (proeflijst) bestudeerd en zo weet men exact wanneer met moet klappen en wanneer men uit moet kijken. Kritisch vermogen blijft uit, de prijs is leidend voor de loftrompet. Tijdens een wijnproeverij met toppers uit Portugal zat er met het diner zo'n persoon naast me. Alle wijnen waren fantastisch, want het waren de beste van de producenten. Hij bleef maar lyrisch, terwijl er echt wijnen bij zaten die ver uit balans, licht geoxideerd en te houterig waren. Thuis drinken zij wijn uit de onderste schappen van de supermarkt, maar tijdens proeverijen is duurder beter!

Mensen, wees eens eerlijk. Wees geen wijnsnob, etiketdrinker of prijsdrinker, proef kritisch en drink wat je lekker vind.

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten