maandag 6 juli 2009

Simpele methode om ‘kurksmaak’ kwijt te raken

Vind u het ook zo zonde als een wijn besmet is met de kurk bacterie? Hieronder een goedkope oplossing, hoe simpel kan het zijn! Wij hebben het getest en zijn nog niet helemaal overtuigd, maar het is zeker de moeite van het proberen waard!


Via Flickr

Een kostbare fles wijn met een ‘kurksmaak’ is een nachtmerrie voor elke sommelier. Het kost het bedrijf veel geld om de fles te vervangen en je moet maar afwachten of de schade wordt vergoed door de wijnleverancier. Bovendien geeft het de nodige ergernis aan tafel, ondanks de soepelheid waarmee de sommelier voor een oplossing zorgt.

Mel Knox, een makelaar van eiken vaten uit San Francisco die de Franse vatenproducent Taransaud vertegenwoordigt, beweert dat hij een goedkope oplossing heeft gevonden om die vervelende TCA smaak te verwijderen uit een besmette wijn. Het werkt vooral als dit minder geprononceerd is.

Maak van een stuk folie (polyethyleen) van circa 30 x 30 cm een losse prop en doe deze in een open waterkan. Giet de geïnfecteerde wijn hierop en laat de wijn door walsen gedurende 5 à 10 minuten zo goed mogelijk in contact komen met de folie. Hoe krachtiger de ‘kurksmaak’, hoe langer de wijn in contact met de folie moet zijn. Vervang in hardnekkige gevallen de prop folie door een nieuwe.

Probeer een beetje van de wijn om te constateren of de ‘kurksmaak’ verdwenen is en decanteer de gezuiverde wijn in een karaf.

Volgens Brian Smith van Vinovation, een ‘wijnreparatiebedrijf’ dat experimenteert met filters die met verschillende soorten plastic zijn gevuld en die zijn bedoeld om in vaten of tanks gevuld met wijn die een TCA besmetting heeft opgelopen, absorbeert polyethyleen TCA als een spons.

TCA besmetting, in de wandeling nog steeds vaak ‘kurksmaak’ genoemd, wordt vooral veroorzaakt door een reactie tussen een schimmel in de kloven van kurk en chloor bevattende reinigingsmiddelen voor kurken. Maar TCA kan ook optreden in wijnkelders indien fenolische houtconserveringsmiddelen in aanraking komen met chloorhoudende stoffen. Een hele wijnkelder kan dan besmet raken.

Bron: Los Angeles Times van 28 maart 2007
Vertaling en bewerking Paul Op ten Berg

3 opmerkingen:

  1. Het werkt erg goed, wat een verschil!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar geen 100% oplossing dus...jammer, zonde om wijn weg te gooien, maar als je eenmaal 'kurk' makkelijk herkend in wijn blijft het storend bij elke slok.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hadden een fles met extreme kurk, dus dat ging het niet helemaal tegen. Na langere tijd was het wel minder dan 1%, dus bij wijnen met minder kurk is het wellicht nog beter. Zeker de moeite waard om te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen