woensdag 22 juli 2009

H van Houlagering

De meeste wijnen worden na productie te rusten gelegd in stalen tanks om bij te komen van de chemische processen. Deze wijnen ondergaan geen houtopvoeding, omdat dit de frisheid wegneemt en snel overheerst. Houtlagering zorgt voor extra complexiteit in de wijn, maar is zeer zeker niet geschikt voor alle wijnen. Witte wijnen gemaakt van Chardonnay ondergaan in de nieuwe wijnwereld veelvuldig stevige houtlagering, waardoor het vaak logge en dikke wijnen worden. Subtiele houtlagering maakt de wijnen echter complexer en mooier. Rode wijnen met veel tannines hebben baat bij houtlagering. Doordat zuurstof langzaam door het hout ‘sijpelt’ worden tannines afgebroken en wordt de wijn milder. Goede wijnen zullen verbeteren van houtlagering, slechte wijnen daarentegen zullen snel door het hout gedomineerd worden. Afhankelijk van de leeftijd van het fust, het gebruikte hout en de grootte van het fust zal de invloed toe of afnemen. Het meest bekende fust is de Barrique Bordelaise, met een inhoud van 225 liter.

Bekende houtgelagerde wijnen zijn die uit Rioja, met haar Crianza’s, Reserva’s en Gran Reserva’s. Oplopend van minimaal een half jaar houtlagering tot minimaal twee jaar houtlagering en drie jaar flesrijping. Persoonlijk vind ik deze wijnen vaak te houterig, het gevoel dat je met een plank in je nek geslagen wordt bekruipt mij dan ook veelvuldig. Er zijn echter ook mooie Rioja’s te vinden met goed geïntegreerd hout. Een Rioja die niet smaakt als plankensap is bijvoorbeeld de Solar de Libano Crianza, eindelijk geen last van mijn nek…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten