De Grüner veltliner is de meest aangeplante druivensoort in Oostenrijk. De kwaliteit van de wijnen neemt nog dagelijks toe en dat is hard nodig om het imago uit de jaren ‘80 te veranderen. In 1985 kwam een schandaal aan het licht, dat gezorgd heeft voor een drastische vermindering van het aantal geëxporteerde flessen. Destijds was er een grote vraag naar zoete witte wijnen, voornamelijk uit Duitsland. Omdat de vraag groter was dan het aanbod zijn er veel nieuwe producenten geweest die daarop insprongen. Het klimaat in Oostenrijk is echter niet perfect voor de productie van zoete witte wijnen en daarom was het nodig om de wijn tegen de regels in te zoeten met diethyleen glycol, dat ook in antivries voorkomt. Toen dit aan het licht kwam zijn vele producenten failliet gegaan en ook de goeden ondervonden veel hinder van dit schandaal.
Een zuivere Grüner Veltliner is zeer de moeite waard. Zij levert altijd zeer frisse wijnen, die veelal tonen hebben van minralen, groene appels en citrus. Tevens is zij enigszins vettig, dat in combinatie met de frisse zuren ideaal is voor combinaties met gerechten. Deze druif laat zich met veel gerechten combineren, hetgeen vaak terug te zien is in de grote restaurants. Sommeliers houden daarom van deze druif. Probeer eens een Grüner Veltliner, bijvoorbeeld die van Mullner.
maandag 6 juli 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten