dinsdag 28 juli 2009

Irsai Oliver

Verschillende associaties treden op bij het horen van Irsai Oliver; is het een Mesopotamische Poëet, een wildschuimende Aziatische rivier of een steeds bekender wordende Hongaarse druivensoort? Dit lezend op een wijnblog zal het wel het laatste zijn…



Er zijn duizenden druivensoorten te onderscheiden, maar de gemiddelde Nederlander komt niet verder dan het noemen van een stuk of tien á vijftien. Chardonnay is altijd lekker, Sauvignon Blanc een beetje zurig, Merlot is een goede wijn en Cabernet Sauvignon, nou dan heb je écht wat. De keuze voor een nieuwe wijn wordt vaak gemaakt aan de hand van wat de boer al kent, want wat de boer niet kent… Dan zijn er gelukkig nog de wijndrinkers die willen experimenteren. Uitbreiden van het proefkader, dat is pas spannend. De ene keer val je met de neus in de boter en vind je betaalbare schatten, de andere keer is het een minder succes.

De Hongaarse wijnen hebben de reputatie niets te zijn en eerlijk gezegd vind ik dat niet vreemd. Een aantal jaar geleden heb ik, op een van de grootste wijnbeurzen ter wereld, circa 50 Hongaren geproefd. De een nog slechter dan de ander, maar er zijn ook grote successen. Het gebruik van de eigen Hongaarse druif Irsai Oliver draagt daaraan bij, het geeft een typische en nieuwe smaakervaring. Echt te vergelijken is deze druif moeilijk en dat maakt het zo spannend. Om toch een poging te wagen, stel je het volgende voor: je neemt Muscat, Chardonnay en Semillion, een handje gras, wat citroenzest en een snufje kaneel en maakt daar een heerlijke mix van. Dan zit je in de buurt van deze druif.

Breid dus je proefkader uit en probeer iets nieuws, waarom niet de Nyakas Irsai Oliver?

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten