donderdag 30 juli 2009

Prosecco promoveert

De huidige herkomstbenaming Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene DOC promoveert met de oogst 2009 tot DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), een hogere status dan de huidige “simpele” DOC.



Op het etiket van deze wijnen komt vanaf als nieuwe naam 'DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore' te staan. Het is exact 40 jaar dat deze zone van 15 gemeentes bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene erkenning kreeg als DOC.
De afgelopen twee decennia heeft de productie van Prosecco zich sterk uitgebreid tot buiten het oorspronkelijke herkomstgebied en is er daarmee veel kwalitatief zwakke Prosecco op de markt gekomen.

Deze wijnen, die gemaakt zijn van de proseccodruif maar uit wijngaarden in de vlakte tussen Veneto en Friuli vandaan komen, promoveren op hun beurt van IGT naar DOC.
Voor de consument blijft het allemaal nog steeds verwarrend en het verist enige kennis van Italiaanse herkomstbenamingen om te zien of de Prosecco uit het kerngebied komt, dus een DOCG, of een “plunkwijn” is.

Opvallend bij de nieuwe regels voor de kersverse DOCG en DOC is de verplichte verlaging van de maximaal toegestane opbrengst. Binnen de DOCG gaat die slechts lichtjes terug van 95 naar 90 hl/ha, maar binnen de DOC is er een ingrijpende verlaging van 180 naar 126 hl/ha.
Dit betekent dat het productievolume binnen de DOC in 2009 een kwart lager zal uitkomen dan in de voorgaande jaren. Concreet gaat het om ongeveer 50 miljoen flessen minder.

De prijzen zullen hierdoor onvermijdelijk onder opwaartse druk komen te staan. Met ander woorden: Prosecco zal duurder gaan worden.

Bron: Wijninformatiecentrum via www.nieuwslog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten