Wanneer men over wijn praat, dan wordt er vaak gesproken over jaargangen. “De 2004 was vele malen beter dan de 2005”, dat klinkt erg interessant, maar wat is de waarheid achter jaargangen?
De jaargang van een wijn, ook wel vintage genoemd, heeft invloed op de smaak van de wijn. Staat er op het etiket een jaargang, dan betekent dit dat de wijn is gemaakt van druiven uit enkel dat specifieke jaar. Omdat het klimaat ieder jaar anders is, kunnen er grote verschillen bestaan tussen wijnen met een andere jaargang van hetzelfde wijnhuis. Is er meer zon gedurende de rijping van de druif, dan zal de wijn fruitiger en voller van smaak zijn. Regent het net voor of tijdens de pluk, dan zullen wijnen dunner zijn en minder smaak hebben, doordat de druiven het regenwater als het ware opzuigen. Vocht is zeer gevaarlijk voor een druif, omdat er de kans bestaat dat er rotting optreed. In sommige gevallen is dit wenselijk, maar dan spreekt men van edele rotting (pouriture noble). Deze edele rotting zorgt ervoor dat de schil van de druiven wordt geperforeerd, waardoor veel vocht uit de druif verdampt en er een grotere smaakconcentratie ontstaat. Dit leidt tot zeer kenmerkende wijnen die van grootse kwaliteit kunnen zijn. Vorst is een andere grote vijand van de druif, maar eveneens kan dit voor sommige wijnen positief uitvallen. Een goed voorbeeld daarvan is Eiswein uit Duitsland, vorst is voor deze wijn noodzakelijk. Zodra de druiven bevroren zijn (minimaal -8 graden), worden deze geplukt en worden waterkristallen tijdens de persing uit de wijn gefilterd. Hierdoor ontstaat sterk geconcentreerd sap met veel suikers, met als resultaat een weelderig zoete wijn.
Het verhaal over jaargang kan zeer interessant zijn, maar wordt veelal sterk overdreven. De meeste wijnen worden dusdanig gevinifieerd dat deze ieder jaar hetzelfde zijn. Consumenten zijn bekend met de smaak van de wijn en willen dit jaar in jaar uit kopen. Wanneer je kwalitatief betere wijnen koopt, zullen jaargangen verschillen. Vanaf een euro of vijf proef je duidelijk het verschil in jaargangen, daaronder meestal veel minder. Een goed voorbeeld daarvan is Conde Villar Branco, een wijn uit de regio Vinho Verde. Het jaar 2007 was licht oxidatief en sterk appelig, het nieuwe jaar 2008 is fris, fruitig en stuivend. Een ander voorbeeld is Monte Velho Branco, een wijn uit de Alentejo. In 2007 was het een lekker glas wijn, in 2008 is het echter fantastisch. Beide jaargangen zijn op dit moment nog verkrijgbaar, probeer maar eens het verschil.
maandag 3 augustus 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten