woensdag 5 augustus 2009

Palet van smaken

Wollig taalgebruik, dat is waar wijnschrijvers en recensenten graag van houden. Je vind het vaak terug zodra je iets over wijn leest, termen als rond, elegant, aroma’s en palet. Met de laatste weet ik niet zo goed wat ik moet.


Een kind mag graag verven, het liefst met de vingers. Mocht hij talent hebben en dit door ontwikkelen, dan bestaat de kans dat hij kunstschilder wordt. Om later fatsoenlijk de kleuren kunnen mengen zodat een spannend schilderij ontstaat, start hij met het gebruik maken van een palet. Dit ovale verfbord wordt blijkbaar ook veel in de wijn gebruikt, aangezien sommige wijnen een ‘lineair’, een ‘elegant’ of ‘rijk geschakeerd’ palet hebben. Het gebruik van deze woorden vind ik dan ook vaak tijdsverkwisting, het draait om het bezig houden van de lezer of toehoorder, zonder dat deze ook maar iets van informatie krijgt.


Een pallet heeft meer met wijn te maken, dat is immers een plankier om gestapelde goederen, de wijndozen, de verplaatsen. Waar zou iemand die veel van wijn houdt en met passie over wijn praat liever mee te maken hebben, een ovaal verfbord of een plankier met wijndozen?

Doe mij maar een pallet wijn in plaats van wijn met een palet.

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten