dinsdag 18 augustus 2009

Zwammeliers of Sommeliers

Ik houd van lekker eten, wie niet? Ik houd van goede wijn bij het eten, wie niet? Helaas ken ik niet alle wijnen in de Nederlandse restaurants en dat zal ook nooit gebeuren, er worden immers ruim 35.000 wijnen in Nederland geïmporteerd. Om toch een goede wijn-spijscombinatie te maken is het dus raadzaam de sommelier van het restaurant te raadplegen.

Ik kies voor een gebakken rode mul, doperwtenpuree en jus van langoustines, “Welke wijn past daar het beste bij?” De beste man adviseert mij een Sauvignon Blanc uit Chili, naar mijn mening niet de ideale keuze. Ik vraag hem waarom deze wijn zo goed past bij het gerecht, want waarschijnlijk is de wijn te fris en het gerecht te vol van smaak. Na wat gestotter en gebrabbel komt uiteindelijk het verhaal dat de leverancier zo’n goede aanbieding had en dat deze wijn prijs-kwalitatief het beste is. Dat neem ik direct van hem aan, maar dat betekent toch niet dat deze wijn het beste past bij mijn gerecht. Hij besluit of safe te spelen, “Welke wijn had u in gedachten?”

Je ziet het helaas te veel in restaurants; geen sommeliers die gedegen advies geven, maar zwammeliers die zoveel mogelijk wijn willen verkopen, middels het geven van allerhande zwamverhalen. Als ik meer wil weten over zwammen dan ga ik wel naar een paddestoelenspecialist, in een restaurant verwacht ik een wijnspecialist, ook wel ‘de sommelier’ genoemd.

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten