Ieder land en iedere regio heeft zijn eigen terroir en gebruikt andere druiven, waardoor wijnen sterk verschillen. Met terroir bedoelt men de combinatie van bodem, (micro)klimaat, waterhuishouding en zonuren. In de wereld van wijn wordt een onderscheid gemaakt tussen oude en nieuwe wijnwereld. Onder de oude wijnwereld vallen Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal, maar als stelregel kun je zeggen dat Europa de oude wijnwereld is en de rest van de wereld is de Nieuwe Wijnwereld. De laatste jaren is er een grote toename van wijnen uit de Nieuwe Wijnwereld. Supermarkten en restaurants verkopen veel Chileense, Zuid Afrikaanse en Australische wijnen.Er is een duidelijk verschil tussen deze twee werelden. De oude wijnwereld is conservatiever en produceert al eeuwen lang dezelfde stijl wijnen.
Iedere regio heeft zijn terroir en er wordt verwacht dat dit terug te proeven is in de wijn. Daarom zie je vaak herkomstbenamingen op de fles staan in plaats van een druivensoort. Verbonden aan de herkomst kan men het terroir afleiden en de gebruikte druivensoort. Vandaar dat er op de etiketten Bordeaux, Barolo, Bourgogne of Rioja staat. Hoe specifieker een regio benoemd wordt, des te beter de consument kan inschatten wat hij kan verwachten. Het nadeel is dat je vervolgens veel kennis moet hebben van gebieden en bijbehorende smaken, de gewone wijndrinker wil immers een lekker glas Chardonnay. Daarom zie je steeds meer dat de oude wereld een combinatie maakt; zowel druivensoort als regio, dat maakt het wel zo makkelijk.
Niek van de Werken
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten