woensdag 12 augustus 2009

Wie is een wijnkenner?

Wijnkenners zijn er in alle soorten en maten en ze mogen graag ons leken adviseren. Er is niets mooiers dan het spuien van kennis en allerhande feiten. Je ziet veel van dit soort wijnkenners, maar stel je het volgende scenario voor.

Er is een zelfbenoemde wijnkenner en een zelfbenoemde wijnleek. Uiteraard begint de wijnkenner bij de eerste de beste wijn te praten. “Oh, dat is echt een magnifieke wijn. Zeer rond en zacht, met verfijnde delicate aroma’s en zachte tannines. De druiven zijn door een uiterst interessante wijnmaker met hand geplukt en vervolgens geperst”. De wijnleek zegt op zijn beurt “Ik weet niets van wijn, alleen wat ik lekker vind. Laat eens proeven.” Vervolgens proeven beide heren de wijn, de eerste proeft zeer overtuigend met alle showelementen erom heen, de tweede neemt een slok en slikt het door. De wijnkenner spreekt alle lof over de wijn, de leek zegt alleen maar “ik vind het niet zo lekker, veel te bitter”. De wijnkenner probeert zich te redden, “dat komt door de jonge groene tannine, dat geeft hem een bittertje”.

Wie is nu een wijnkenner? Naar mijn mening is proeven datgene wat je doet om te kijken of een wijn lekker is, niet om te kijken wat je er allemaal over kunt vertellen. Vele malen weet de wijnleek meer over wijn dan de kenner, ze willen alleen niet met deze kwaliteit pronken. Wijnproeven is immers ingewikkelder dan informatie opdreunen, daar hoef je toch niet mee te pochen…

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten