donderdag 27 augustus 2009

Ronde wijn

Lees twee willekeurige etiketten of hoor één wijnverhaal aan van een wijnspecialist en je zult geheid de term rond horen. Ik vind het een mooie term en het klinkt fantastisch! Maar wat wordt er nu met rond bedoeld? Dit vraag ik vaak tijdens een wijnworkshop en de antwoorden zijn net zo divers als dat er verschillende wijnen zijn. De reacties lopen uiteen van lekker en goed tot makkelijk en simpel.

Ik zal ook eens een duit in het ronde wijnzakje doen. Iets wat rond is, heeft geen hoeken, dat staat buiten kijf, het is immers de definitie van een circel. Hoeken kan je zien als uitsteeksels, puntige randen die als scherp ervaren kunnen worden. Zo werkt het ook met wijn, een wijn kan uitsteeksels hebben. Visualiseer eens een wijn met teveel zuren, dat heeft een scherpe rand, een zuur uitsteeksel. Een wijn met bitters of suikers net zo. Een wijn kan ook een deuk hebben, zij heeft dan te weinig zuren, bitters, suikers, etc. Een ronde wijn heeft geen uitsteeksels of deuken, zij is in balans. Niets stoort, valt je lastig of ontbreekt. Soms zijn kleine uitsteeksels hetgeen wat een wijn spannend maakt, dus een perfect ronde wijn zal een beetje saai zijn.

Ronde wijn, een beetje saai, maar wel lekker…

Niek van de Werken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten